mirelamgr inż. Mirela Borzęcka

 

Jestem absolwentką Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego W Warszawie. A także Podyplomowych Studiów Menadżerskich w Szkole Głównej Handlowej oraz Podyplomowych Studiów "Dietetyka w chorobach wewnętrznych i metabolicznych" na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym.

Jako mała dziewczynka chciałam być naukowcem, podróżniczką albo typową panią bizneswomen. I chyba mi się udało połączyć te trzy zawody. Pracując jako dietetyk po części jestem naukowcem, gdyż muszę posiadać wiedzę na temat najnowszych wyników badań, stale podnosić swoje kwalifikacje przez uczestnictwo w konferencjach naukowych, kursach i szkoleniach. W pewnym stopniu można powiedzieć, że jestem też podróżniczką, ponieważ praca z pacjentem jest jak niekończąca się i fascynująca podróż, w której nigdy nie wiesz kogo spotkasz na swej drodze. Jestem także typową bizneswomen, która tonie w stosie dokumentów, urywających się telefonów, a w swojej firmie jest jednocześnie marketingowcem, kupcem, specjalistą od HR i PR, księgowym, handlowcem, managerem kreatywnym, a także osobą odpowiedzialną za utrzymanie czystości w przestrzeni okołobiurowej :).

Od 2013 roku prowadzę własną poradnię dietetyczną. Pracuję zgodnie z zasadami Evidence Based Nutrition (EBN), czyli żywienia opierającego się o dowody naukowe. Z pasji jak i z zawodu pogłębiam swoją wiedzę uczestnicząc w szkoleniach, kursach i konferencjach naukowych. Zajęłam się dietetyką, bo fascynowało mnie, jak ogromny wpływ ma na nas to, co jemy i jak spędzamy każdy dzień. To niesamowite, że kilka niewielkich zmian w jadłospisie, potrafi znacząco zmienić życie człowieka. Nie wierzę w diety cud. Za to wierzę, że marzenia można spełniać, a czasem wszystko zaczyna się od jednej małej zmiany... na talerzu.

 

A prywatnie... jestem żoną Tomka i mamą dwóch słodkich łobuziaków Ani i Franka, którzy codziennie stawiają mi trudne zadanie do wykonania, a mianowicie codziennie mają być naleśniki :)
A dla mnie, gdy codziennie otwieram lodówkę to ma być  szybko, zdrowo i smacznie. I najlepiej kreatywnie. Ale, kiedy próbuję zdrowe zasady wprowadzić przy własnym stole, spotykam się z takimi samymi trudnościami, jak każdy z Was. Mówią, że szewc bez butów chodzi, ale uwierzcie mi, że, mimo sporej wiedzy na temat żywienia, trudno jest czasem wykorzystać ją na co dzień. Jak w tym wszystkim gotować sprawnie i odżywiać się zdrowo, by nie spędzić w kuchni całego dnia? Jak dogodzić wszelkim gustom ('Ale ja chcę drożdżówkę!') i przyzwyczajeniom ('Kochanie, a gdzie tu jest mięso?') ? Jak zbilansować wszystko tak, aby każdy posiłek zawierał wszelkie potrzebne składniki odżywcze, a jednocześnie sycił ('Ja mam się tym najeść?'), wyglądał ('Dlaczego to wygląda jak błoto?'), smakował (może nie podam cytatu) i w końcu - nie nudził się ('Znooowu kasza na śniadanie?!') ? To wszystko może się wydawać straszną walką, ale przy odrobinie zapału da się wiele osiągnąć i, gdy dziecko jako jedyne w grupie wsuwa surówkę i prosi o dokładkę, człowiek czuje się, jakby dostał Oscara!

Poza pracą i domem jestem zakręconą fanką starych samochodów i fotografii. Kiedy znajduję chwilę dla siebie, to pędzę do ogrodu posadzić nowe rośliny i móc cieszyć oko ich widokiem; czasem chowam się gdzieś, by w spokoju przeczytać ciekawą książkę lub popatrzeć na gwiazdy, albo wskakuję na rower. W kąpieli śpiewam piosenki z Akademii Pana Kleksa, a zawsze, kiedy słyszę rock&roll'a, ciało wyrywa mi się do tańca. A gdyby mnie ktoś zapytał o życiowe motto, odpowiedziałabym:

Don't count the days, make the days count. (Nie licz dni, spraw, by liczył się każdy dzień!).

 

Ukończone studia, kursy i szkolenia:

- Roczne Podyplomowe Studia na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym "Dietetyka w chorobach wewnętrznych i metabolicznych" (2017);
- Szkolenie pt.: "Praktyczne wykorzystanie suplementacji w sporcie" (2015);

- Szkolenie pt.: "Testy genetyczne w praktyce dietetyka" (2015);
- Konferencja nt.: "Zdrowa mama, zdrowe dziecko" (2014);
- Narodowy Kongres Dietetyczny (2014);
- Kurs "Dietetyka sportowa" (2014);
- Roczny kurs "Diet Coaching" uprawniający do pracy w charakterze diet coacha (2013-2014); 
- Zaawansowany kurs dietetyki w Akademii Dietetyki (2012);
- Roczne Podyplomowe Studia Menedżerskie w Szkole Głównej Handlowej w Warszawie (2010);
- Studia magisterskie na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (2002-2007).