Edukacja żywieniowa to jeden z filarów naszej działalności. Od tego właśnie należy zacząć w walce z nadwagą i otyłością. Poprawa świadomości społeczeństwa dotycząca zasad zdrowego odżywiania i stylu życia przyczyni się do zmniejszenia kosztów, jakie są ponoszone przez Państwo na zdrowie publiczne. Obniży to również wydatki pracodawców związane z nieobecnością pracowników, jaka wiąże się z pójściem na zwolnienie lekarskie.

Może nie bezpośrednio, ale w znacznej mierze odciąży to również nasze portfele. Dzięki większej świadomości, będziemy potrafili wybierać produkty mniej przetworzone, czyli zdrowsze. Dzięki temu będziemy mogli uniknąć większości chorób, jakie wiążą się z niewłaściwym odżywianiem. Edukacja żywieniowa to niezwykle ważny temat, ale nadal zbyt mało robi się w tym kierunku.

 


Do kogo skierowana jest oferta?
Naszą ofertę kierujemy do przedszkoli, szkół, przychodni medycznych, szkół rodzenia, ośrodków wypoczynkowych oraz innych placówek promujących zdrowie poprzez właściwe nawyki żywieniowe i aktywność fizyczną. Oferujemy szeroki wachlarz szkoleń i warsztatów, których tematykę przedstawiamy poniżej. Jesteśmy także w stanie przygotować i poprowadzić indywidualne szkolenia z zakresu żywienia człowieka i diet coachingu. W zależności od potrzeb dopasowujemy tematykę i metody nauczania. Prowadzimy także warsztaty i szkolenia na turnusach wypoczynkowych i wczasach prozdrowotnych. Wszystkim uczestnikom szkoleń i warsztatów zapewniamy materiały edukacyjne w postaci przygotowanych przez nas broszur. Posiadamy doświadczenie w prowadzeniu zajęć edukacyjnych z dziećmi w szkołach i przedszkolach. Opracowany przez nas indywidualny program lekcji, dopasowany jest do wieku, tak, aby w pełni przybliżyć problemy związane z odżywianiem. Dysponujemy również sprzętem multimedialnym, tablicą i rekwizytami, które są pomocne w przeprowadzeniu szkoleń na wysokim poziomie. Jesteśmy mobilni, dlatego możemy przyjechać dosłownie wszędzie. W przypadku dalekich wyjazdów ustalamy indywidualne warunki współpracy, które wiążą się z transportem i noclegiem.

 Tematy szkoleń:

  1. Zdrowy przedszkolak.
    Edukacja żywieniowa dla dzieci w wieku przedszkolnym z podziałem na grupy wiekowe: 3-4 lat; 5-6 lat. Czas trwania: 60 min.
  2. Sport + odżywianie = świetne zapamiętywanie.
    Edukacja żywieniowa dzieci wieku szkolnym z podziałem na grupy wiekowe 7-9 lat; 10-12 lat; 13-16 lat. Czas trwania: 45 min.
  3. Żywność pod lupą. Czyli co tak naprawdę jemy?
    Szkolenie skierowane do wszystkich konsumentów, którzy chcą zwiększyć swoją świadomość z zakresu zdrowego odżywiania. W trakcie będą poruszane takie problemy jak: żywność wysokoprzetworzona, produkty typu light, produkty pozornie zdrowe, GMO, symbole E w żywności, nauka czytania etykiet. Czas trwania: 60 min.
  4. Od niemowlaka do przedszkolaka, czyli żywienie dzieci w wieku 0-3 lata.
    Szkolenie dla młodych mam w szkołach rodzenia lub klubach malucha, które chcą być świadome, jak w sposób racjonalny należy odżywiać dzieci. Czas trwania: 60 min.