Przedstawiam prosty przepis na energetyczną sałatkę z kaszy jaglanej i warzyw. Jest smaczna, a jej wykonanie nie zajmuje wiele czasu. Dodaje dużo energii, jest bogata w witaminy i błonnik. Połączenie kaszy jaglanej z warzywami to świetny sposób dla tych, co nie przepadają za nimi. Najlepiej spożywać ją na ciepło - czyli z gorącą jeszcze kaszą jaglaną, bo świetnie rozgrzewa organizm. Idealna na jesienne poranki :)

Składniki (można je modyfikować, w zależności od tego, jakie warzywa mamy w lodówce):

  • średni pomidor,
  • pół papryki czerwonej,
  • średnia cebula,
  • kiełki (ile chcecie - ja dałam niewielką garść),
  • 3-4 łyżki suchej kaszy jaglanej,
  • oliwa z oliwek,
  • pieprz i sól.

Wykonanie:

Kaszę przepłukać na sitku wodą. Można chwilę uprażyć na gorącej patelni, by nie było smaku goryczki. Wrzucić na gotującą się wodę. W tym czasie warzywa umyć, pokroić. Ugotowaną kaszę odcedzić i połączyć z pozostałymi składnikami. Skropić oliwą, przyprawić solą i pieprzem.

SMACZNEGO tongue-out

 a na koniec wymieszać składniki

 

 

Pychota...