Blog
- Szczegóły
- Mirela Borzęcka
- Utworzono: 04 września 2015
Przedstawiam prosty przepis na energetyczną sałatkę z kaszy jaglanej i warzyw. Jest smaczna, a jej wykonanie nie zajmuje wiele czasu. Dodaje dużo energii, jest bogata w witaminy i błonnik. Połączenie kaszy jaglanej z warzywami to świetny sposób dla tych, co nie przepadają za nimi. Najlepiej spożywać ją na ciepło - czyli z gorącą jeszcze kaszą jaglaną, bo świetnie rozgrzewa organizm. Idealna na jesienne poranki :)
Składniki (można je modyfikować, w zależności od tego, jakie warzywa mamy w lodówce):
- średni pomidor,
- pół papryki czerwonej,
- średnia cebula,
- kiełki (ile chcecie - ja dałam niewielką garść),
- 3-4 łyżki suchej kaszy jaglanej,
- oliwa z oliwek,
- pieprz i sól.
Wykonanie:
Kaszę przepłukać na sitku wodą. Można chwilę uprażyć na gorącej patelni, by nie było smaku goryczki. Wrzucić na gotującą się wodę. W tym czasie warzywa umyć, pokroić. Ugotowaną kaszę odcedzić i połączyć z pozostałymi składnikami. Skropić oliwą, przyprawić solą i pieprzem.
SMACZNEGO
a na koniec wymieszać składniki
Pychota...