Blog
- Szczegóły
- Mirela Borzęcka
- Utworzono: 01 października 2015
Odradzam spożywanie ze względu na obecność w niej koszenili.
Co to jest koszenila?
Kwas karminowy, koszenila, karmina (E120) – organiczny związek chemiczny, naturalny ciemnoczerwony barwnik pozyskiwany z wysuszonych, zmielonych owadów, zwanych czerwcami kaktusowymi (Dactylopius coccus), żyjących w Meksyku. Od starożytności aż poXVI wiek uzyskiwano go także z czerwców polskich (Porphyrophora polonica). Jest jednym z nielicznych rozpuszczalnych w wodzie naturalnych barwników, które nie ulegają degradacji z upływem czasu. Jest najbardziej odporny na działanie światła, podwyższonej temperatury i utlenianie spośród wszystkich naturalnych barwników, a nawet bardziej trwały niż niektóre barwniki syntetyczne. Większość konsumentów nie jest świadoma, że koszenila pochodzi z owadów, przez co jest nieodpowiednia dla wegetarian oraz wegan. Jej stosowanie jest obecnie zakazane w niektórych krajach i religiach.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Kwas_karminowy
Co może powodować w przypadku nadmiernego spożycia?
Astmę, anafilaksję, katar sienny, pokrzywkę. Powinny go unikać osoby uczulone na aspirynę.
Źródło: Źródło: "E213 Tabele dodatków i składników chemicznych czyli wiesz, co jesz." Bill Statham.