Odradzam spożywanie ze względu na obecność w niej koszenili.

 

 Co to jest koszenila?

Kwas karminowy, koszenila, karmina (E120) – organiczny związek chemiczny, naturalny ciemnoczerwony barwnik pozyskiwany z wysuszonych, zmielonych owadów, zwanych czerwcami kaktusowymi (Dactylopius coccus), żyjących w Meksyku. Od starożytności aż poXVI wiek uzyskiwano go także z czerwców polskich (Porphyrophora polonica). Jest jednym z nielicznych rozpuszczalnych w wodzie naturalnych barwników, które nie ulegają degradacji z upływem czasu. Jest najbardziej odporny na działanie światła, podwyższonej temperatury i utlenianie spośród wszystkich naturalnych barwników, a nawet bardziej trwały niż niektóre barwniki syntetyczne. Większość konsumentów nie jest świadoma, że koszenila pochodzi z owadów, przez co jest nieodpowiednia dla wegetarian oraz wegan. Jej stosowanie jest obecnie zakazane w niektórych krajach i religiach.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Kwas_karminowy

 

Co może powodować w przypadku nadmiernego spożycia?

Astmę, anafilaksję, katar sienny, pokrzywkę. Powinny go unikać osoby uczulone na aspirynę.

Źródło: Źródło: "E213 Tabele dodatków i składników chemicznych czyli wiesz, co jesz." Bill Statham.