Osteoporoza, dawniej zwana zrzeszotnieniem kości, to choroba charakteryzująca się postępującym ubytkiem masy kostnej, osłabieniem struktury przestrzennej kości oraz większą podatnością na złamania.

Czynniki warunkujące powstawanie tej choroby:

  • 60% genetyka;
  • 40% czynniki zewnętrzne (zanieczyszczone środowisko, niewłaściwa dieta, brak aktywności fizycznej, palenie papierosów, duże ilości kawy, alkoholu);
  • płeć – kobiety częściej zapadają na osteoporozę, głównie w okresie menopauzy, ponieważ w tym czasie dochodzi do zwiększonej utraty wapnia z kości;
  • zaawansowany wiek;
  • zaburzenia hormonalne;
  • przyjmowanie niektórych leków.

Dieta odgrywa istotną rolę w zapobieganiu osteoporozie. Ważne jest utrzymanie prawidłowego stężenia wapnia i witaminy D już od najmłodszych lat. Wbudowywanie się wapnia w kości rozpoczyna się w dzieciństwie, znacznie wzrasta w okresie dojrzewania i trwa do około 25 roku życia, kiedy to zostaje osiągnięta szczytowa masa kostna. Potem następuje jej spadek. A więc mamy czas do 25 lat, aby wbudować sobie jak najwięcej wapnia. Zadbajmy o to, bo możemy zapobiec osteoporozie.