Witaj na blogu ZŁAP FORMĘ !

 

Tak właśnie wyglądały nasze wspólne zajęcia w Przedszkolu Akademia Młodego Człowieka, które miałam przyjemność prowadzić. Było trochę teorii i trochę praktyki.

Czytaj więcej...

14 listopada w ZS Nr 115 w Warszawie odbyły się "Wawerskie Dni Dobrego Jedzenia". Miałam zaszczyt prowadzić wykład na temat zdrowego odżywiania.

Czytaj więcej...

Wczoraj, 23 października w kawiarni FiliżAnka ramach Klubu Mam "Aktywna Mama" odbyło się spotkanie aktywnych mam, które wysłuchały mojego wykładu na temat żywności. Czas upłynął nam fantastycznie, przy kawie i herbacie - szkoda, że tak szybko.

Czytaj więcej...

Uwaga wszystkie MAMY!!!

W imieniu Klubu Mam zapraszam na wykład w moim wykonaniu pt.:

Żywność pod lupą, czyli jak wybierać zdrowe produkty?

Czytaj więcej...

Uzależniliśmy nasze dzieci od słodyczy. Sami niszczymy im zdrowie - bez opamiętania! To nie wina dzieci, że domagają się słodkiego, że nie chcą jeść innych posiłków. Skoro był ktoś, kto pokazał dziecku ten smak. Ba! Utwierdził, że to jest coś wspaniałego i powinno kojarzyć się z przyjemnością.

Teraz mają prawo chcieć!

Czytaj więcej...

O czym wiadomo jest od wieków. Swoje lecznicze właściwości zawdzięczają dużej ilości błonnika pokarmowego, a dokładnie pektynom, które są jednym z rodzajów błonnika. Dzięki właściwościom pektyn, śliwki przyspieszają perystaltykę jelit, poprawiają trawienie i regulują pracę układu pokarmowego. Lepsze działanie od świeżych, mają śliwki suszone, gdyż zawierają aż siedem razy więcej błonnika.

Czytaj więcej...


Chcesz być bardziej pewna siebie?

Chcesz dokonać zmian w swoim życiu?

Chcesz schudnąć, ale nie wiesz jak to zrobić?

Te warsztaty są wprost dla Ciebie!

Nabierzesz pewności siebie, dowiesz się, jak świadomie zarządzać swoją wagą, jak wybierać zdrowe produkty i dbać o zdrowie. Być może sama odkryjesz przyczynę, dlaczego nie możesz zrzucić zbędnych kilogramów.

Czytaj więcej...

Celiakia to, ostatnimi czasy, dość często pojawiająca się choroba autoimmunologiczna o podłożu genetycznym. Zwana jest także chorobą trzewną. Charakteryzuje się trwałą nietolerancją glutenu. Gluten to białko zapasowe zbóż: pszenicy, żyta i jęczmienia. Gluten u osób chorych na celiakię prowadzi do zaniku kosmków jelita cienkiego, które są odpowiedzialne za wchłanianie składników odżywczych. W wyniku tego wchłanianie pokarmu jest upośledzone, co prowadzi do wystąpienia różnorodnych objawów klinicznych. Jedyną metodą leczenia celiakii jest stosowanie przez całe życie diety bezglutenowej.

Czytaj więcej...

Prezentuję urywek artykułu mojego autorstwa skierowany do wiecznie odchudzających się.

 "Pierwszym krokiem, jaki robią osoby przechodząc na dietę niskoenergetyczną, popularnie zwaną dietą odchudzającą, jest rezygnacja z pokarmów dających im przyjemność. Jest to prosty i niezawodny przepis na niepowodzenie, które w przyszłości objawi się efektem jo-jo lub osłabieniem i wyniszczeniem organizmu.

„Kęsy, których nie ugryziemy, ugryzą wkrótce nas” - tak w swojej książce pisze Brian Wansink. A przecież nie o to chodzi.

Czytaj więcej...

Dwa dni spędzone na konferencji w Łodzi były szalenie ciekawe. Tematyka dotyczyła m.in. jakości żywności i zmiany przepisów prawnych jej znakowania, mleka, genetyki i żywienia, wybranych produktów spożywczych, a także, co najistotniejsze, i co zajęło prawie cały drugi dzień wykładów czyli roli diety w powstawaniu i leczeniu raków i nowotworów. 

 

Czytaj więcej...

Dlaczego warto przesiąść się na rower?

Oto kilka powodów:

Czytaj więcej...

8 marca 2014r. Dzień Kobiet.

Ten dzień spędziłam w towarzystwie uroczych Kobiet. Było miło i kameralnie. Całodniowe pomiary analizy składu ciała, ciśnienia oraz porady i wykład w moim wykonaniu  Mam nadzieję, że Panie są zadowolone. Ja? - bardzo 

 Zobaczcie relację z tego dnia.

Czytaj więcej...

Co będzie potrzebne? 

Czytaj więcej...

- Proszę pół kilo kaszy jaglanej - powiedziałam stojąc w kolejce na pobliskim rynku.
- Kaszy jaglanej?! – odezwał się jakiś głos z kolejki – przecież ona nie zawiera żadnych wartościowych składników – dodał stanowczo.
Odwróciłam się i zobaczyłam miłego starszego pana, który nadal zamierzał udzielać mi swoich „dobrych rad”. Darzę starsze osoby ogromnym szacunkiem, ale nie mogłam pozwolić, aby ów pan zniesławił dobre imię kaszy jaglanej. I zaczęło się… tłumaczenie, wyjaśnianie, zachwalanie. Swojego dopięłam – przekonałam ów pana, że kasza jaglana to samo zdrowie. Ta sytuacja dała mi dużo do myślenia. Widzę, że wiele osób zapomina o jej walorach odżywczych. A więc zaczynamy kolejny ciekawy wątek.

Czytaj więcej...

Czy zastanawialiście się nad tym, co oznaczają tajemnicze cyfry znajdujące się na naklejkach owoców i niekiedy warzyw bądź ich opakowaniach? Mało kiedy zwracamy na to uwagę, a okazuje się, że mogą powiedzieć nam wiele o produkcie.

Czytaj więcej...

Jeszcze do niedawna żyłam w przekonaniu, że ja i moja rodzina nie jadamy żywności z GMO. Przecież, kupując produkty, uważnie czytam ulotki.

Czytaj więcej...

Przeprowadzka ze Stolicy na wieś była jedną z najbardziej trafnych decyzji w moim życiu. To, co czuje się, wychodząc nad ranem z domu, jest nie do opisania. Moje zmysły uaktywniają się i chłoną wszystko, co dzieje się dookoła. A dzieje się i to wiele! Poranna rosa, śpiew ptaków, zapach skoszonej trawy i uspokajająca zieleń. Wstaję rano, wychodzę z domu, dodam, że w piżamie, idę na ogródek po świeże i zdrowe warzywa. Zdrowe, bo prócz ich oczywistych właściwości, są bez pestycydów :)

Czytaj więcej...

Tematem dzisiejszego dnia jest pokrzywa. Wybrałam się dziś na pokrzywobranie  Znam miejsce, w którym ona rośnie – daleko od drogi czyste, niczym nieskażone.

Czytaj więcej...

Już kwitnie! Czarny bez, bo o nim mowa, to jedna z najstarszych roślin w Europie. Odgrywał on kluczową rolę w medycynie ludowej. Drzewo czarnego bzu było czczone, a za jego zniszczenie groziła nawet kara śmierci.

Czytaj więcej...

Rozpoczął się sezon, dlatego dzisiejsze “truskawkowe obżarstwo” nie miało końca. Rano kupiłam truskawki. Potem dostałam jeszcze od taty. A wieczorem 3kg przyniosła mi ciocia. Mój dwulatek ma dziś buźkę czerwoną. Buźkę? Oby tylko! Wszędzie są truskawki, a raczej plamy po nich 

Czytaj więcej...

Nie wiem, dokąd i dlaczego ciągle się gdzieś śpieszymy?

Czytaj więcej...

Przeglądając półki mojej ulubionej księgarenki, natknęłam się na bardzo interesującą książkę autorstwa: Richard Beliveau, Denis Gingras pt.: „Dieta w walce z chorobami” Streszczenie niebawem. Jestem w trakcie jej wnikliwej analizy, ale już po przeczytaniu kilku stron, mogę śmiało ją polecić miłośnikom zdrowego odżywiania.

Czytaj więcej...

Przeglądając półki z aktualną prasą, natknęłam się na interesujący artykuł w czerwcowym Focusie.

Czytaj więcej...

I mamy kolejną aferę! Tym razem sprawa dotyczy mięsa zwierząt, które były karmione nielegalnie antybiotykami. Nic więc dziwnego, że tyle nowych chorób pojawiło się w ostatnich czasach oraz, że zapadanie na choroby nowotworowe i raki jest na porządku dziennym. Liczy się tylko pieniądz, a nie zdrowie i życie drugiego człowieka.

Czytaj więcej...

Osteoporoza, dawniej zwana zrzeszotnieniem kości, to choroba charakteryzująca się postępującym ubytkiem masy kostnej, osłabieniem struktury przestrzennej kości oraz większą podatnością na złamania.

Czytaj więcej...

Właśnie króluje w lesie. Czarna jagoda, zwana także czernicą, jagodą lub czarną borówką, zdobi już nasze piękne lasy. Spieszmy się, bo czasu mamy niewiele. Roślina ta owocuje krótko. Skoro tak, to dziś nadszedł własnie ten dzień. Wybrałam się na jagody. Poranek w lesie jest piękny. Odczucia niesamowite! Rześkie, pachnące powietrze, kojąca cisza przeplatana śpiewem ptaków. I ten fioletowy dywan usłany jagodami. Pełny relaks! Nie trzeba daleko szukać, by móc cieszyć się pięknem. Trzeba umieć cieszyć się tym, co się ma dookoła.

Czytaj więcej...

Podkategorie